‘Het Transgenderboek’ leert ons hoe transitie geen one-size-fits-all is

Het bewustzijn in Vlaanderen over het transgenderthema is de afgelopen jaren zeer sterk gegroeid. Dankzij de inzet van activisten, LGBT+-organisaties en dappere verhalen van trans* personen kwam de stem van deze gemeenschap steeds vaker in de media. Die zichtbaarheid zorgde voor een grotere acceptatie, al blijven trans* personen en non-binaire personen een kwetsbare groep en worden zij vaak geconfronteerd met discriminatie. Bovendien komt in de media niet het volledige verhaal aan bod. Zo lijkt het vaak alsof alle trans* personen hetzelfde medische of sociale parcours doorlopen en hun genderidentiteit steeds strikt binair is.

Niets is echter minder waar, want elke transitie is een persoonlijke beleving en er zijn tal van variaties in seksuele identiteit. Om het volledige verhaal kenbaar te maken, bundelt Het Transgenderboek daarom uiteenlopende getuigenissen van trans* personen. Gekoppeld aan die getuigenissen geven professor Guy T’Sjoen en professor Joz Motmans heldere toelichting vanuit hun expertise. Guy T’Sjoen is endocrinoloog en diensthoofd van het Centrum voor Seksuologie en Gender van het UZ Gent en Joz Motmans is coördinator van het Vlaamse Transgender Infopunt. Beiden zijn ook verbonden aan ons onderzoeksproject ‘Return to Work of Transgender Persons’ als respectievelijk adviseur en co-promotor.

Elke transitie is een persoonlijke beleving en er zijn tal van variaties in seksuele identiteit

Het Transgenderboek is opgedeeld in verschillende thema’s, zoals bijvoorbeeld ‘hormonen’, ‘familiale aanvaarding‘ of ‘genderontwikkeling bij kinderen’. Zo leren we in het hoofdstuk ‘ouderschap’ Yelle Goossens kennen, die in 2017 als eerste trans man in België beviel van zijn eigen kind. Op een open manier vertelt Yelle over de moeilijke zoektocht naar medische hulp, omdat heel wat dokters afwijkend stonden tegenover de idee van een trans man die zwanger wil worden. Yelle en zijn vrouw kwamen uiteindelijk terecht bij professor Petra De Sutter, die toen diensthoofd was van de vrouwenkliniek aan het UZ Gent. Zij ondersteunde het koppel wel en stelde ivf voor. Hoewel de zwangerschap en de reacties op zijn zwangerschap niet altijd even makkelijk waren, is Yelle erg blij dat hij zijn eigen kinderen heeft kunnen dragen. In 2018 beviel Yelle van zijn tweede kind.

Hoewel in het internettijdperk alle kennis voorhanden lijkt te zijn, is een boek zoals Het Transgenderboek geen overbodige luxe. Heel wat mensen hebben nood aan betrouwbare, hapklare kennis rond dit thema, maar weten vaak niet waar te beginnen. Ook collega’s van gendervariante personen, leidinggevenden en HR-verantwoordelijken hebben behoefte aan informatie. Nog steeds leidt een ‘coming-out’ van een collega of werknemer tot ongemakkelijke gesprekken en weet men niet hoe men hiermee moet omgaan. Daarom is ons onderzoeksproject ‘Return to Work of Transgender Persons’ niet enkel gericht op zuiver academische kennis, maar willen we die kennis ook omzetten naar bruikbaar materiaal voor het werkmilieu. Op die manier zetten we stappen richting een inclusieve maatschappij én werkvloer.

[*de asterisk verwijst naar de parapluterm voor genderidentiteiten zoals transgender, gendervariant, agender, polygender, non-binair, genderqueer, questioning, bigender, gender nonconforming, demigender, genderfluïde… Deze opsomming is niet exhaustief]

Geef een reactie

nl_BENederlands (België)