Un projet du groupe de recherche 'Médecine du travail' (Université de Gand) et l'Institut National de l'Assurance Maladie et Invalidité (INAMI) en collaboration avec le Centre pour Sexuologie et Genre (UZ Gent) et le Point d'Information Transgenre.
Le bien-être au travail implique également une reprise de travail adapté et un climat de travail inclusif pour chaque travailleur.
Enkele maanden geleden luidde het startschot van fase 2 van ons onderzoek, een dagboekstudie. Met die dagboekstudie krijgen trans vrouwen en non-binaire personen de kans om hun ervaringen te delen over hun coming-out op het werk, hun herstel na een medische interventie in transgenderzorg en hun werkhervatting. Door middel van een dagboekstudie krijgen participanten ruimte en tijd om hun gedachten over die -soms moeilijke- periode te delen zonder de inmenging van een onderzoeker. Participanten beslissen …
Wat als je als arbeidsarts tijdens een consultatie hoort dat de persoon die voor je zit zich niet identificeert met hun geboortegeslacht? Hoe ga je op een respectvolle manier dat gesprek aan? Wat als die persoon een transitie wenst op te starten, maar je niet weet wat dat proces inhoudt? Wat als diens werkgever geen inclusief beleid heeft dat rekening houdt met de noden die gepaard gaan met zo’n transitie? Hoe kan je die persoon …
Transgender personen botsen op heel wat hindernissen tijdens hun transitie. Niet enkel in hun privéleven, maar ook in hun werkomgeving hebben ze te maken met ongemakkelijke gesprekken, administratieve moeilijkheden en in extreme gevallen zelfs met geweld. Daarom ontstond ons onderzoek, om kennis rond werkhervatting tijdens en na transitie te versterken. Toch stootten we tijdens ons onderzoek al snel op een nieuwe uitdaging, want niet enkel transgender personen worden met moeilijkheden geconfronteerd, ook non-binaire personen bleken …